Soorten en stijlen karpetten

 

Er zijn vele soorten en stijlen karpetten in de handel. Karpettenwinkel XL heeft van bijna iedere soort en stijl wel wat in huis. Hieronder vind u een korte omschrijving van de soorten en stijlen karpetten die er zijn.

Hoogpolig

Hoogpolige karpetten zijn karpetten die een wat lossere pool hebben die in hoogte kan variëren vaak vanaf ongeveer een 3 cm tot soms wel 15 cm hoog. Deze hoogpolige karpetten hebben vaak een volle en warme uitstraling en zijn voornamelijk in de unie kleuren verkrijgbaar. Maar steeds vaker zien we ook wel gemêleerde hoogpolige karpetten verschijnen en soms zelfs een hoogpolig karpet met patroon. Hoogpolige karpetten hebben vaak een stoere en volle uitstraling en maken uw interieur warm en nodigen uit om op de grond voor de bank te gaan zitten. Hoogpolige karpetten worden zowel machinaal als met de hand gemaakt en worden geweven of getuft met zowel wollen als synthetische garens en alles wat daar tussen zit

Laagpool

Laagpool karpetten worden vaak gedessineerd gemaakt omdat de structuur zich daar uitstekend voor leent. Je ziet dan ook maar weinig laagpool karpetten in slechts een kleur. Het kom overigens wel voor. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos met laagpool karpetten. Zo kunt u standaard dessin kiezen maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld zelf een patroon uit het interieur terug te laten komen in uw eigen op maat gemaakte karpet. Meer hierover vind u bij Freedesign. Laagpool karpetten worden van zowel wol als synthetische garens gemaakt en worden getuft, geweven of met de hand geknoopt. Onder laagpool karpetten vallen dus ook Perzische tapijten, vintage karpetten en klassieke tapijten.

Klassiek

Klassieke tapijten hebben veelal de uitstraling van Perzische tapijten. echter zijn deze niet met de hand geknoopt maar veelal machinaal geweven. Dit dan vaak met een wollen of synthetisch garen. De karpetten hebben een lage gesneden pool. deze klassieke karpetten hebben een rijke uitstraling en geven sfeer en warmte aan het interieur.

Vlak geweven karpetten

vlak geweven karpetten vroeger ook wel boeren karpetten genoemd zijn zoals de naam al zegt geweven. deze karpetten zijn er in verschillende structuren waardoor de uitstraling van het karpet veranderd ook is het mogelijk om in dit type karpet een patroon te laten weven. Dit betreft dan wel vaak rechte patronen omdat rond weven een vrij lastig proces is. Echter is het wel mogelijk om dit type karpet rond te laten weven alleen is het dan niet meer mogelijk om een patroon erin te laten weven. De vlak geweven karpetten worden vrijwel altijd van wol gemaakt en zijn, doordat er geen backing onder zit, aan twee zijde te gebruiken.

Lussenpool

Lussenpool karpetten zijn een variant op de vlak geweven karpetten. deze basis van een lussenpool karpet is hetzelfde als de vlak geweven karpetten alleen worden hierbij ook nog garens in een lus boven het pool bed uitgehaald zodat er een lus ontstaat. Dit gebeurd in meerdere hoogtes. lussenpool karpetten zijn echter niet aan twee zijde te gebruiken doordat de lus maar aan een kant van het karpet zit. Bij deze lussenpool karpetten is het niet mogelijk om een patroon te weven. Wat wel mogelijk is zijn banen in verschillende kleuren of in combinatie met de vlak geweven karpetten.

Natuurtapijten

natuurtapijten zijn tapijten gemaakt van natuurlijke producten zoals zeegras, sisal, kokos en nog vele andere natuurlijke producten. Deze karpetten zijn vaak van touw gemaakt en niet zo lekker aan de voeten als een hoogpolig of wollen karpet. Deze karpetten zijn echter wel oer en oer sterk en worden vaak in de keuken of serre gebruikt. Makkelijk in onderhoud en een super stoere uitstraling. Dit type karpetten is vaak laag van pool en geweven.

Perzische tapijten

Perzische tapijten zijn tapijten afkomstig uit het vroegere Perzië. De klassieke patronen zijn afkomstig uit de regio’s en hebben ieder hun eigen kenmerken. De Perzische tapijten zijn dan vaak ook vernoemd naar de regio waar ze vandaan komen. De Perzische tapijten zijn meestal van wol of zijde en zijn altijd met de hand geknoopt. Meer over Perzische tapijten vind u hier

Vintage

De Vintage karpetten zijn momenteel een ontzettende rage. Vintage karpetten zijn eigenlijk oude Perzische tapijten die helemaal tot bijna op het doek worden opgeschoren en vervolgens opnieuw worden gekleurd. Zo krijgen deze tapijten een unieke look. Vintage karpetten passen prima in een modern even als in een klassiek interieur. De gesleten look geeft een typische uitstraling en maakt dit type tapijten uniek.

Patchwork

Patchwork tapijten zijn net als de vintage tapijten afkomstig van Perzische tapijten. Het productie proces is hetzelfde alleen worden voor patchwork tapijten de Perzische tapijten ook nog een stukken geknipt. Deze worden dan later weer aan elkaar gezet met een mooi grof garen om een unieke patchwork look te creëren. Zowel van de vintage als van de patchwork tapijten zijn er ook veel imitaties op de markt dit zijn gewoon nieuwe tapijten en worden voornamelijk in België geweven. Deze tapijten hebben een soort gelijke look alleen zijn ze nieuw en niet van originele Perzische tapijten gemaakt. Onderaan deze pagina vindt u een video over hoe de patchwork tapijten worden gemaakt.

Berbers

Berber Tapijten vallen net als de Perzische tapijten onder handgeknoopte tapijten. Vaak wordt er bij een berber aan een oubollig tapijt gedacht maar niets is zo tijdloos als een berber. Of het interieur nou modern of juist klassiek is ingericht een berber past er altijd bij! Berbers zijn altijd van wol en worden op traditionele wijze met de hand geknoopt. De meest bekende kleur van de berber is wol wit of wol wit met een bruin melange er door. maar tegenwoordig is er wat meer keus aan berber tapijten. Zo is het nu ook mogelijk om een berber in grijstinten te krijgen.

Kelims

Kelim tapijten vallen ook onder de noemer Perzische tapijten. echter zijn de kelim tapijten niet te vergelijken met de echte Perzische tapijten. Kelim tapijten zijn met de hand geweven en hebben geen pool. de patronen zijn vaak geometrisch. De tapijten hebben zowel boven als onder hetzelfde patroon. hierdoor zijn de kelim tapijten aan twee kanten te gebruiken. de originele kelim tapijten hebben vaak aarde kleuren met hier en daar een helder blauwe tint. tegenwoordig zijn er ook wat modernere kelim tapijten op de markt die dezelfde uitstraling hebben maar dan in wat frissere kleuren.