Karpet materialen

 

 

Karpet materialen zijn: wol, zijdemenggarens, viscose, acryl, polypropyleen, sisal, leer/huiden

 

Wol

Wol is vaak afkomstig van de vacht van dieren. Bij karpetten is de meest gebruikte wol die van het schaap. En meestal afkomstig van schapen uit Australië, China en Nieuw Zeeland. Wol bevat schubben waardoor het voor de afweer van het dier zorgt zo laat het takjes bijvoorbeeld niet tot de huid van het schaap komen. Wol is ook gekroesd waardoor het lucht vasthoud en daardoor goed isoleert. De combinatie van de schubben en het gekroesde haar zorgt er voor dat de wol makkelijk tot een garen te spinnen is. Wol kan varieren in dikte afhankelijk van waar het schaap heeft geleefd.

Wol heeft een aantal fijne eigenschappen. Zo isoleert het goed en en is het een elastisch product waardoor de wol altijd terug wilt keren naar de originele vorm. Ook bevat wol vet waardoor het vuil afstotend is en makkelijk schoon te houden. een mogelijk nadeel van wol is dat het vrij snel pluist. Dit zorgt er echter wel voor dat het met het pluizen ook het vuil weer los laat.

Voordat wol in een karpet gebruikt wordt moet er een aantal stappen doorlopen worden.

Scheren

Het begint natuurlijk bij het scheren van het schaap. De schapen worden tot ongeveer 2cm geschoren. de geschoren wol wordt dan vervolgens in grote balen opgerold zodat ze gemakkelijk vervoerd kunnen worden.

Reinigen

Wol zit als het net geschoren is vol met takjes, dorens, zweet van het schaap, gras en vet. Om dit uit de wol te krijgen wordt de wol gewassen. Echter voor is het voor het spinnen belangrijk dat niet al het vet uit de wol gehaald wordt.

Kaarden

Vervolgens wordt de wol gekaard. de vezels worden ontward zodat de wol beter te spinnen is. Dit gebeurd met een kam met stalen pinnen. Hierdoor gaat vaak ook het laatste vuil uit de wol. Vroeger werd dit met vruchten van een plant gedaan. namelijk de kaardenbol. Deze plant is ook wel bekend als distel.

Spinnen

Na het kaarden kan de wol gesponnen worden. Hoe fijner de wol gekaard is hoe dunner het garen gesponnen kan worden. Door het spinnen wordt de wol in elkaar gedraaid waardoor de vezels sterker worden. Het resultaat is een enkele draad.

Twijnen

Na het spinnen kan de wol eventueel worden getwijnd. Hier worden twee of meerdere draden in elkaar gedraaid voor een dikker en steviger garen. Dit gebeurd vaak in tegengestelde richting dan dat de draad gesponnen is om een sterker en voller resultaat te krijgen.

Verven

De wol moet in sommige gevallen ook gekleurd worden. Dit kan in verschillende stadia van het verwerken van de wol gebeuren. Meestal worden voor de kleuren planten extracten gebruikt maar het is ook mogelijk om dit chemisch te doen.

Vilten

 

Het is ook mogelijk om de wol te vilten. Dit zorgt voor een heel andere uitstraling dan een gesponnen garen. Bij het vilten wordt de wol na het kaarden kruislings op elkaar gelegd en met water en zeep ingesmeerd. Door dit te kneden en te wrijven gaan de weerhaakjes van de wol weer in elkaar zitten waardoor het weer een geheel wordt.

 

Zijde

Zijde is een substantie die door bepaalde insecten wordt afgegeven en die stolt als het in contact komt met lucht. Het bekendste insect is de zijderups maar ook zijn er spinnen die zijde produceren. Deze substantie wordt dan verwerkt tot een garen waarna het te gebruiken is bij het knopen van tapijten. Zijde wordt vaak gebruikt om een Perzisch tapijt net wat extra’s te geven en soms wordt er zelfs een volledig tapijt van geknoopt

 

Menggarens

Menggarens worden vaak gebruikt om een karpet of tapijt er speels uit te laten zien. Het is niet echt een type garen maar meer een combinatie van meerdere garens gebruikt in een karpet of tapijt. Zo worden bij Perzische tapijten vaak wol en zijde gecombineerd en is er bij de hoogpolige karpetten vaak een combinatie van wol, viscose en katoen te vinden. Ook worden wollen en synthetische garens veel gecombineerd. Zo nu en dan wordt er ook gebruik gemaakt van sisal of zeegras als combinatie garen.

 

Viscose

Viscose is een kunstmatige vezel die uit een natuurproduct vervaardigd is. Viscose wordt ook wel kunst-zijde genoemd doordat het zijde zacht aanvoelt. Het viscose garen is ook wel bekend onder de naam rayon garen en is gemaakt uit cellulose dat uit hout of katoen wordt gehaald. Dit gebeurd als volgt: de cellulose wordt uit het houtpulp gehaald en behandeld met natriumhydroxide vervolgens vermengd met koolstofsulfide. Dit vormt cellulose xanthaat dat weer wordt opgelost in natriumhydroxide met als resultaat een viscose oplossing. Deze oplossing wordt dan tot een viscose garen gesponnen.

Synthetische garens:

 

Acryl

Acryl is een synthetische vezel die qua gevoelswaarde en uitstraling het meest in de buurt van wol komt. Acryl wordt zo behandeld dat het verder wel alle goede eigenschappen van wol heeft. Een acryl karpet kan in het begin wat pluizen maar dat zijn dan alleen nog de scheerresten die loskomen. Daarna zal het karpet niet meer pluizen. Een acryl karpet is gemakkelijk in het onderhoud en gemakkelijk schoon te maken.

 

Polypropyleen

Polypropyleen is ook een synthetisch garen alleen wel anders dan acryl. een garen van polypropyleen heeft vaak een glans waardoor het verraad dat het een synthetisch garen is. Het garen kan in verschillende diktes gemaakt worden. Net als de acryl garens wordt polypropyleen zo behandeld dat het nagenoeg de zelfde eigenschappen heeft als wol. Echter zal een polypropyleen karpet nooit pluizen.

 

Sisal

Sisal is een tropische vezel en wordt gewonnen uit de plantensoort die tot het geslacht Agave uit de agavefamilie behoren. De vezel is genoemd naar het Mexicaanse havenstadje Sisal vanwaaruit de meeste sisal werd geëxporteerd. De naam van het plaatsje komt van het Maya Slisil hetgeen vochtigheid betekend. Het sisal garen is een ruw garen wat oer sterk is maar daardoor minder comfortabel dan een wollen karpet aanvoelt.

Leer/huiden

Leer en huiden worden ook vaak gebruikt al karpet en vloerkleed. De huiden worden vaak in zijn geheel gebruikt al decoratie op de vloer. De huiden zijn niet erg dik en vaak puur decoratief. Ook worden er karpetten gemaakt van leer. Er kan dan gekozen worden voor grote stukken aan elkaar gezet of kleine reepjes leer/huid die aan elkaar gezet worden. Hier is enorm veel variatie in. Ook qua kleur is er veel mogelijk. Meestal zijn het de natuurlijke kleuren van het dier die gebruikt worden maar er kunnen ook andere kleuren in verwerkt worden. De huiden bij Karpettenwinkel XL zijn afkomstig van dieren die voor het vlees worden geslacht en waarbij de huid bewaard blijft zodat elk deel van het dier gebruikt wordt.

Naast deze karpetten zijn er nog vele andere materialen die gebruikt worden om karpetten van te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bananenzijde of een materiaal als zeegras of kokos.

Kortom er zijn talloze materialen waaruit karpetten worden gemaakt. U kunt het bijna zo gek niet verzinnen en het wordt gerealiseerd het ene karpet is wat duurzamer dan het en ander en ook qua gevoelswaarde is er veel verschil. Wilt u eerst weten hoe een bepaalde stof aanvoelt kom dan gerust langs bij Karpettenwinkel XL